Начин на приготвяне
Най-напред трябва да се приготви маринатата за джоланите. В купичка смесете бялото, червеното вино и ракията.
Добавете горчицата, меланж пиперите, пушеният пипер и солта. Разбъркайте марината за свинското добре.
На дъното на глинен съд с капак сложете клонки мащерка, нарязаните на едро лук и моркови.
Скилидките чесън не е задължително да ги белите. Навремето баба ми слагаше чесъна с люспите в гозбите.
Намажете обилно свинските джолани с маринатата и ги сложете в глинения съд. Наслагайте няколко обелени картофа и цели пресни (може и сушени) гъби.
Полейте с останалата марината. Сложете отгоре парченца масло и сложете капака на съда.
Нека да престои няколко часа така и след това сложете във студена фурна, като долеете вода, колкото да покрие джоланите.
Печете 60 минути на максимална температура, след което намалете на 150 градуса и печете още 90 минути.
Изключете и оставете пияните джолани по селски в глинен съд поне още 30 мин. във фурната да се досготви.
Сервирайте готовото печено свинско с подходяща гартнира.
Бележка: Препоръчвам съда с джоланите да се подготви от вечерта. На следващия ден просто долейте водичка и сложете във фурната.