Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Печено Свинско»Пияни джолани по селски в глинен съд

Пияни джолани по селски в глинен съд

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5284k1k2k5
Пияни джолани по селски в глинен съд
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 2
28/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
160 мин.
Порции
4
"Нямаме съмнение, че пияните джолани по селски ще се харесат и на вас. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • свински джолани - 2 бр. около 1.200 кг
  • за марината
  • червено вино - 150 мл
  • бяло вино - 150 мл
  • домашна ракия - 30 мл
  • горчица - 1 с.л.
  • пипери мелан - 1 ч.л. прясно смлян равна (черен, бял, розов и зелен)
  • мащерка - 3 - 4 клончета сушена
  • пушен пипер - 1 к.л.
  • морска сол - 1 с.л. (прясно смляна)
  • краве масло - 40 г
  • картофи - 2 - 3 бр.
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • гъби - 5 - 6 бр. по желание пресни
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 4 - 5 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред трябва да се приготви маринатата за джоланите. В купичка смесете бялото, червеното вино и ракията.

Добавете горчицата, меланж пиперите, пушеният пипер и солта. Разбъркайте марината за свинското добре.

На дъното на глинен съд с капак сложете клонки мащерка, нарязаните на едро лук и моркови.

Скилидките чесън не е задължително да ги белите. Навремето баба ми слагаше чесъна с люспите в гозбите.

Намажете обилно свинските джолани с маринатата и ги сложете в глинения съд. Наслагайте няколко обелени картофа и цели пресни (може и сушени) гъби.

Полейте с останалата марината. Сложете отгоре парченца масло и сложете капака на съда.

Нека да престои няколко часа така и след това сложете във студена фурна, като долеете вода, колкото да покрие джоланите.

Печете 60 минути на максимална температура, след което намалете на 150 градуса и печете още 90 минути.

Изключете и оставете пияните джолани по селски в глинен съд поне още 30 мин. във фурната да се досготви.

Сервирайте готовото печено свинско с подходяща гартнира.

Бележка: Препоръчвам съда с джоланите да се подготви от вечерта. На следващия ден просто долейте водичка и сложете във фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: