Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Автентична баклава с портокал и тахан

Автентична баклава с портокал и тахан

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Автентична баклава с портокал и тахан
Снимка: Ivelina
1 / 2
31/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Насладете се на една различна по вкус баклава от много стара рецепта"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 450/500 г
  • краве масло - 250 г прясно ароматно
  • орехи - 250 г смлени
  • захар - 2 с.л. канела и карамфил на вкус
  • портокали - 10 филийки
  • тахан - 100 г
  • За сиропа
  • захар - 1 кг
  • вода - 800 г сок от половин лимон
  • портокалови корички - на 1 портокал, нарязани на ивици, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете първо кравето масло. Ако ползвате лек зехтин, не го топлете.

Намажете тава за печене с размери 32 х 23.

Загрейте фурната до 150°C.

В тиган разтопете масло за корите. Поливайте с малко масло на всеки 3 листа.

След като завършите с половината кори, добавете тахана, портокалите, орехите, 2 с.л. захар, канела и карамфил.

Завършете с другата половина кори, като на 3 листа отново мажете с масло.

Нарежете баклавата на парчетата и загрейте маслото в тенджера. Ако ползвате лек зехтин, също затоплете.

Изсипете разтопеното масло върху нашата баклава и печете на ниска температура до златисто кафяво.

За сиропа: Сварете 1 кг захар, вода и лимон в тенджера на слаб огън, докато се сгъсти и разбърквайте непрекъснато. Сиропираме нашата баклава.

Или баклавата, или сиропът трябва да са студени, за да останат листата хрупкави.

Декорирайте върху баклавата със сварените в сиропа портокалови корички.

Нарежете баклавата на още по малки парченца, ако желаете, и сервирайте студена.

Най добре след 6 часа. Насладете се със една различна баклава от много стара рецепта!

Да ви е сладко с тази автентична баклава с портокал и тахан!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: