Начин на приготвяне
Разтопете първо кравето масло. Ако ползвате лек зехтин, не го топлете.
Намажете тава за печене с размери 32 х 23.
Загрейте фурната до 150°C.
В тиган разтопете масло за корите. Поливайте с малко масло на всеки 3 листа.
След като завършите с половината кори, добавете тахана, портокалите, орехите, 2 с.л. захар, канела и карамфил.
Завършете с другата половина кори, като на 3 листа отново мажете с масло.
Нарежете баклавата на парчетата и загрейте маслото в тенджера. Ако ползвате лек зехтин, също затоплете.
Изсипете разтопеното масло върху нашата баклава и печете на ниска температура до златисто кафяво.
За сиропа: Сварете 1 кг захар, вода и лимон в тенджера на слаб огън, докато се сгъсти и разбърквайте непрекъснато. Сиропираме нашата баклава.
Или баклавата, или сиропът трябва да са студени, за да останат листата хрупкави.
Декорирайте върху баклавата със сварените в сиропа портокалови корички.
Нарежете баклавата на още по малки парченца, ако желаете, и сервирайте студена.
Най добре след 6 часа. Насладете се със една различна баклава от много стара рецепта!
Да ви е сладко с тази автентична баклава с портокал и тахан!