Начин на приготвяне
Кашкавалът се настъргва предварително на едро ренде.
В малка тенджерка с дебело дъно слагаме царевичното брашно, солта, прясното мляко и студена вода. С тел или дървена шпатула разбиваме, за да се разтвори брашното. Не трябва да остават бучици.
Слагаме тенджерката на котлона. Като се позатопли леко, прибавяме кравето масло и настъргания кашкавал. Бъркаме енергично, без да спираме.
Когато започне да се сгъстява, има опасност да залепне за дъното. Завира.
Кашкавалът трябва да се разтвори напълно. Когато маслото излезе на повърхността, ястието е готово.
Подходящи за сервиране на синдермьото са глинените съдове.
Поднесете ястието горещо.
Ако желаете, отгоре може да аранжирате с настъргано сирене.