Начин на приготвяне
В топла вода с 1 ч.л. захар и 2 ч.л. брашно се разбърква маята и се оставя да шупне. Сипете брашното в тавичка и оформете кладенче.
В купа разбийте яйцата с останалата захар, за да се разтопи. Добавете половината мазнина, ванилията, шупналата мая и топло прясно мляко. Смесете продуктите като разбъркате с вилица.
Накрая с брашното замесете тесто за козунак, не трябва да лепне. С намазнени ръце от останалата мазнина замесете, докато поеме мазнината. Оставете да втаса на топло, покрито с фолио за 1 час и 30 минути.
Втасалото тесто разделете на 12 топчета. Намазнете големи форми за мъфини и набрашнете леко.
Всяко топче тесто разточете на елипса, долната част нарежете на ленти по 1 см, а в горната сложете парчета шоколад или 1 равна ч.л. течен шоколад.
Навийте на руло и поставете във формите, като навиете на охлюв. Оставете да почине тестото още 20 минути, намажете с разбит жълтък с прясно мляко, а в средата забодете една сушена боровинка.
Печете козуначените мъфини в загрята фурна 170 градуса до суха клечка 30 минути, като към края се покриват с алуминиево фолио да не изгорят.
Чудесни козуначени мъфини с шоколад се получиха. Добър апетит!