Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначени мъфини с шоколад

Козуначени мъфини с шоколад

Козуначени мъфини с шоколад
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
17/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Даваме им точно един следобед на тези козуначени мъфини - доста бързичко ще бъдат изядени"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 130 г
  • олио - 25 мл
  • краве масло - 40 г разтопено
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонова кора - 1 ч.л.
  • вода - 50 мл топла
  • брашно - 500 г за козунак
  • мая - 1 пакет суха
  • прясно мляко - 150 мл
  • течен шоколад - 50 г
  • шоколад - 50 г на кубчета
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • червени боровинки - 12 бр. за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла вода с 1 ч.л. захар и 2 ч.л. брашно се разбърква маята и се оставя да шупне. Сипете брашното в тавичка и оформете кладенче.

В купа разбийте яйцата с останалата захар, за да се разтопи. Добавете половината мазнина, ванилията, шупналата мая и топло прясно мляко. Смесете продуктите като разбъркате с вилица.

Накрая с брашното замесете тесто за козунак, не трябва да лепне. С намазнени ръце от останалата мазнина замесете, докато поеме мазнината. Оставете да втаса на топло, покрито с фолио за 1 час и 30 минути.

Втасалото тесто разделете на 12 топчета. Намазнете големи форми за мъфини и набрашнете леко.

Всяко топче тесто разточете на елипса, долната част нарежете на ленти по 1 см, а в горната сложете парчета шоколад или 1 равна ч.л. течен шоколад.

Навийте на руло и поставете във формите, като навиете на охлюв. Оставете да почине тестото още 20 минути, намажете с разбит жълтък с прясно мляко, а в средата забодете една сушена боровинка.

Печете козуначените мъфини в загрята фурна 170 градуса до суха клечка 30 минути, като към края се покриват с алуминиево фолио да не изгорят.

Чудесни козуначени мъфини с шоколад се получиха. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: