Фалафели без пържене

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
933
5k
4k
1k
5
18/04/2021
"Здравословно в никакъв случай не означава безвкусно и тези фалафели го доказват"
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Порции15
Сготви+1 точка
23 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо413
  • Преглеждания за месеца28
  • Преглеждания за седмицата20
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена23

Необходими Съставки

  • нахут - 1 ч.ч. сварен
  • боб - 1 ч.ч. сварен (бял)
  • сусамов тахан - 2 с.л. (суров)
  • сусам - 1 с.л. (сурови семена)
  • слънчогледови семки - 2 с.л. сурови
  • орехи - 1 с.л. натрошени
  • джинджинфил - 1/2 к.л. настърган (пресен)
  • чесън - 1 малка скилидка
  • магданоз - 1 - 2 с.л. нарязан (пресен)
  • копър - 1 с.л. нарязан (пресен)
  • спанак - 1/2 ч.ч. нарязан
  • маслини - 3 бр. натурални
  • хималайска сол - около 1 и 1/4 ч.л. равни (на вкус)
  • кимион - 1 ч.л. равна
  • червен пипер - 1/2 ч.л. млян
  • черен пипер - 1/3 ч.л. млян
  • куркума - 1/4 ч.л. на прах
  • канела - 1 щипка
  • шарлан - 2 с.л. (слънчогледово масло)
  • сусам - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварително сме сварили по отделно нахута и белия боб и сме изцедили от водата, в която са се варили.

Зеленините за рецептата – измиваме и нарязваме на ситно.

Обелваме пресния корен джинджифил и го настъргваме на най-ситното ренде, така че да получим фино настърган (като пюренце) без конци.

В дълбока купа смесваме всички необходими съставки : нахут, бял боб, сусамов тахан, сурови слънчогледови семки, сусам, натрошени орехи, пресен джинджифил, много малка скилидка чесън (наситнена), суров спанак, магданоз, копър, натурални маслини, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и хималайска фина сол на вкус.

Подправяме на вкус с ориенталските подправки, като по желание можем да ги смесим в сух метален съд (без солта) и да ги запечем леко и съвсем за малко на котлона, разбърквайки постоянно.

Разбъркваме продуктите за фалафелите от нахут в дълбоката купа и с помощта на пасатор – смиламе постепенно до кремообразна, но и едросмляна консистенция.

От сместа оформяме сплеснати малки кюфтенца (диаметър около 3-4 см и дебелина около 1-2 см). Получават се около 15 бр.

Овалваме страхотните фалафели в сусам (от всички страни) като се стараем да запазим формата им, въпреки че са мекички.

И сме готови!

Чудесна идея за здравословни и диетични ориенталски фалафели без пържене!

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар