Начин на приготвяне
В голяма кана за пасатор сипваме варивата и зелените съставки за фалафелите: 1 чаена чаша предварително сварен или отцеден от буркан нахут, 1/2 ч.ч. сварена елда, измити и нарязани по 2 шепи бейби листа спанак и манголд, 3 големи стръка пресен джоджен – листа, ½ връзка свеж магданоз – без дръжките, 20 пера пресен лук, 1 скилидка чесън и половин глава лук.
Смиламе всичко изброено с пасатора до хомогенна леко гранулеста консистенция. Изсипваме зелената смес в купа и добавяме останалите подправящи компоненти: 1 ч.л. хималайска сол (не пълна), ½ равна к.л. смлян черен пипер, ½ равна ч.л. кимион, 3 щипки смлян кориандър, 2-3 щипки джинджифил на прах, половин равна ч.л. сода за хляб и 2-3 щипки кафява тръстикова захар на кристали – за вкус.
Сипваме по половин супена лъжица натурално сусамово масло и нерафинирано слънчогледово масло – шарлан, и 1-2 с.л. сусамов тахан.
Разбърквайки с дървена лъжица добавяме 3 с.л. брашно от елда и около 7 пълни с.л. царевично брашно (може да се замени с пълнозърнесто).
От готовата смес оформяме на ръка кюфтенца от нахут със средна големина – получават се около 20 бр.
Пържим ги на 2 партиди в загрят голям керамичен тиган с незалепващо покритие с малко шарлан до позлатяване от всяка страна.
Поднасяме веган апетитните зелени фалафели топли и ароматни с любим тахини сос, хумус или млечна чеснова разядка!
Изключително подходящи за приготвяне на домашен веджи фалафел сандвич!
Чудно Вкусно!