Зелени фалафели

Зелени фалафели
Снимка: Илиана Първанова
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
20
"Впечатляващи зелени фалафели, които си струват всяка минута чакане"

Необходими Продукти

  • нахут - 1 ч.ч. сварен
  • елда - ½ ч.ч. сварена
  • спанак - 2 шепи бейби листа
  • манголд - 2 шепи бейби листа
  • джоджен - 3 стръка, пресен
  • магданоз - ½ връзка листа
  • лук - ½ голяма глава
  • чесън - 1 скилидка
  • пресен лук - 20 пера
  • сусамов тахан - 1 - 2 с.л.
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - ½ равна к.л.
  • кориандър - 3 щипки
  • кимион - ½ равна ч.л.
  • джинджифил - 2 - 3 щипки
  • сода бикарбонат - ½ ч.л., равна
  • кафява захар - 2 - 3 щипки
  • царевично брашно - 7 с.л. с връхче (или пълнозърнесто)
  • брашно от елда - 3 с.л.
  • сусамово масло - ½ с.л.
  • шарлан - ½ с.л. + за пържене (или зехтин)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма кана за пасатор сипваме варивата и зелените съставки за фалафелите: 1 чаена чаша предварително сварен или отцеден от буркан нахут, 1/2 ч.ч. сварена елда, измити и нарязани по 2 шепи бейби листа спанак и манголд, 3 големи стръка пресен джоджен – листа, ½ връзка свеж магданоз – без дръжките, 20 пера пресен лук, 1 скилидка чесън и половин глава лук.

Смиламе всичко изброено с пасатора до хомогенна леко гранулеста консистенция. Изсипваме зелената смес в купа и добавяме останалите подправящи компоненти: 1 ч.л. хималайска сол (не пълна), ½ равна к.л. смлян черен пипер, ½ равна ч.л. кимион, 3 щипки смлян кориандър, 2-3 щипки джинджифил на прах, половин равна ч.л. сода за хляб и 2-3 щипки кафява тръстикова захар на кристали – за вкус.

Сипваме по половин супена лъжица натурално сусамово масло и нерафинирано слънчогледово масло – шарлан, и 1-2 с.л. сусамов тахан.

Разбърквайки с дървена лъжица добавяме 3 с.л. брашно от елда и около 7 пълни с.л. царевично брашно (може да се замени с пълнозърнесто).

От готовата смес оформяме на ръка кюфтенца от нахут със средна големина – получават се около 20 бр.

Пържим ги на 2 партиди в загрят голям керамичен тиган с незалепващо покритие с малко шарлан до позлатяване от всяка страна.

Поднасяме веган апетитните зелени фалафели топли и ароматни с любим тахини сос, хумус или млечна чеснова разядка!

Изключително подходящи за приготвяне на домашен веджи фалафел сандвич!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: