Начин на приготвяне
Посолете обеления и нарязан на кубчета патладжан и го оставете за един час да отдели горчилката си. След това го отцедете и изплакнете добре. Загрейте 2 с.л. олио и запържете патладжана и нарязания лук.
Прибавете лимоновия сок, чесъна, солта, ригана, копъра и черния пипер. Разбъркайте добре. Долейте чаша вода и оставете зеленчуците да се варят на тих огън. Добавете ориза и задушавайте още 5 минути.
Сложете лозовите листа да омекнат в гореща вода, а след това ги навийте на сарми с приготвения пълнеж. Наредете сармите в подходяща тавичка, поръсете с босилека, залейте ги с 1 с.л. олио и половин чаша вода.
Покрийте тавата с фолио и изпечете сармите в умерено загрята фурна около 50 минути. Залейте готовите сарми с доматеното пюре.