Начин на приготвяне
Първата стъпка в приготвянето на гюзлеметата е активирането на маята. Натрошете я в топла вода и добавете лъжица захар, оставете настрана да бухне.
Смесете останалите продукти, добавете активираната мая и замесете меко тесто. Покрийте го с фолио и оставете за 30 минути на топло да втаса.
Разделете на 9-10 части втасалото тесто и всяка една топка разточете на кръгла малка кора, която е с големината на чинийка.
В средата на всяка кора поръсете настърган кашкавал и натрошено сирене, съберете внимателно краищата на вързопче и оформете на топка.
Топчето отново разточете на малка питка, която е с големината на тигана, в който ще се приготвят гюзлеметата. Така процедирайте с цялото тесто.
Загрейте лъжица олио в тигана и печете гюзлеметата от двете страни до хубав златист цвят.
Изваждайте готовите гюзлемета в чиния и ги мажете с масло, след което поръсвайте с шарена сол.
След всяко извадено гюзлеме намазнявайте тигана за следващото.
Селските гюзлемета с мая са готови.