Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Постна зелена баница с праз и спанак

Постна зелена баница с праз и спанак

Постна зелена баница с праз и спанак
Снимка: Илиана Първанова
1 / 10
29/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Вече си представяме как отхапваме първата хапка от баницата с праз и спанак"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет фини (12 - 14 бр.)
  • праз - 1 голям стрък
  • спанак - 2 шепи нарязани листа
  • чушки - 3 - 4 бр. зелени
  • лук - 1/2 голяма глава (или 1 малка)
  • хималайска сол -   1 ч.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л. млян
  • чубрица - 2 - 3 щипки
  • джоджен - 1 щипка сушен и стрит
  • шарлан - богато за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме на ситно праза, зелените чушки, лука, спанака и ги разбъркваме с хималайската сол, черния млян пипер, сушения стрит джоджен и чубрица.

Намазваме първата кора богато с шарлан (със силиконова четчица), поставяме отгоре втората, поръсваме част от плънката и навиваме на руло откъм тясната страна.

Ако корите са 12 - разделяме зелената плънка на 6 части, а ако са 14 бр. - на 7 части. Навиваме всичките кори и останала плънка на рула, които подреждаме в правоъгълна тава, която преди това сме намазнили с шарлан.

Намазваме баницата и отгоре и по краищата с шарлан. Печем 20-25 минути на 200 градуса до тъмно-златист цвят.

Веднага щом баницата с праз е изпечена, покриваме с найлон и кърпа, за да омекне, но не е задължително, ако искаме да е хрупкава.

Поднасяме постната баница топла.

Уникална постна зелена баница с праз и спанак, за един незабравим обяд или закуска по време на постите!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: