Начин на приготвяне
Не във всяко обикновено домакинство има на разположение пещ, в която бихме могли да изпечем един автентичен селски хляб.
За сметка на това можем да имитираме такава, прилагайки един лесен метод.
Ето и как да приготвим чудесен хляб по двата начина, в зависимост от това, с което разполагаме.
Започнете от предния ден, като от вечерта си смесите 80 г от брашното с 80 мл вода и половината от маята. Хубаво разбъркайте на гъста кашичка и приберете в хладилник в добре затворен съд за една нощ.
На другия ден извадете префермента на стайна температура и продължете с рецептата.
Пресейте останалите 170 грама брашно в купа и смесете със солта. Направете кладенче и в него сипете 110 мл вода, предварително леко затоплена.
Натрошете 5-те грама мая и сложете втасалото тесто - кашичка от предната нощ. Разбъркайте интензивно.
Омесете тестото върху плот набрашнявайки ръцете си и добавяйки още брашно - само по малко в началото. Тестото е меко, но това е целта, и с месенето ще спре да лепне. За по-лесно може да използвате шпатули за тесто. Времетраенето ма процеса трябва да е поне 10 минути.
Оформете на топка и върнете в купата, предварително намазнена. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час.
Бухналото тесто прихванете от единия край, изтеглете нагоре и прегънете, направете същото и от другия край завъртайки купата. Оставете да почине 30 минути и повторете процедурата.
Сложете тестото върху набрашнена плоскост с нервната част нагоре. Покрийте с чиста кърпа и отново изчакайте да втаса около час. Може да ви се стори играчка, но това е тайната на този хубав хляб и си заслужава отделеното време.
По време на последното втасване е моментът да си приготвите пеща, ако ще действате по класическия вариант.
Вариант 1
За другия - алтернативния, загрейте фурната на 220 градуса с тава поставена вътре, за да се нагорещи. Когато достигне нужната температура, сложете пласт хартия за печене върху тавата.
Втасалият за пореден път хляб хванете с плоскостта, върху която се намира, и обърнете в тавата във фурната. Напръскайте стените със вода и затворете вратата. Така печете 10 минути и намалете на 200 градуса за още около 25 или до хубав златист загар.
Вариант 2
За другия - да кажем истински, вариант с пещта процедирайте по следния начин:
Проверете дали температурата е удачна, като хвърлите върху плочата вътре малко брашно. То трябва да почервенее, ако топлината вътре е подходяща за изпичане на хляб. Остане ли си бяло брашното, трябва да увеличите силата на огъня, и обратно - ако изгори бързо - да изчакате температурата да спадне.
Метнете хляба с помощта на набрашнена лопата, затворете вратичката и печете около 40-50 минути или до хубав загар.
Готовият разкошен селски хляб на пещ оставете да изстине върху решетка и нарежете на вашата трапеза.
Съвет: Използвайте брашно с високо съдържание на глутен.
Тайната е освен методът на приготвяне, така и силната хидратация на тестото. Ако за по-лесно измесване сложите повече брашно, резултатът няма да е този, който би трябвало.
*Въпреки наглед малкото количество тесто този хляб бухва и става големичък и много лек.
Успех!