Начин на приготвяне
Измиваме лозовите листа и отделяме достатъчно бройки, с които да покрием тавата - 10 - 15 бр., останалите нарязваме на едро, и ги бланшираме в гореща вода.
Отцеждаме и поставяме в тавичката за печене.
Оризът го измиваме и запържваме в горещ тиган с олиото. Запържването отнема около 5 - 7 минути. Изсипваме го в тавата с лозовите листа.
Разтваряме зеленчуковият бульон в 1 ч.ч. гореща вода. Вече разтворен го добавяме към ориза и лозовите листа заедно с доматите и нарязаните на кръгчета черни маслини.
Добавяме куркума и 4 стръка нарязан див лук.
Разбъркваме за да се разпределят продуктите равномерно. Покриваме тавата с предварително отделените лозови листа. Покривката от лозови листа предотвратява изсъхването на ориза.
Поставяме в предварително загрята фурна на 200°C. След 8 - 10 минути намаляваме на 140°C и печем ориза на фурна до готовност - около 40 минути.
Сервираме кълцаните лозови листа с ориз и маслини на фурна с допълнително накълцан див лук върху всяка порция.