Начин на приготвяне
Сложете ориза в гевгир и измийте под течаща студена вода, докато водата, стичаща се отдолу, стане бистра.
Почистете и нарежете лука. Чесъна го пресовайте с преса за чесън, ако нямате го нарежете на много ситно.
Сложете тенджера на котлона, сипете олиото и сложете лука и чесъна, запържете за кратко и добавете отцедения ориз. Пържете, докато оризът стане прозрачен.
Сипете виното и разбъркайте, изчакайте няколко минути, докато алкохолът се изпари.
Добавете смлените домати, разбъркайте. След 5 минути сипете бульона, нарежете маслините, сложете и тях, подправете със сол и черен пипер.
Намалете котлона на средна температура, затворете постното ястие с капак и гответе около 20 мин, като периодично разбърквате. Поднесете ориза на фурна топъл.