Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Кафяв ориз с маслини на фурна

Кафяв ориз с маслини на фурна

Кафяв ориз с маслини на фурна
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Постно, изключително вкусно и здравословно - идеалното ястие за обяд или лека вечеря!"

Необходими Продукти

  • кафяв ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 4 с.л.
  • лук - 1 глава
  • домати - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • маслини - 15 бр. зехтина
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • червен пипер - магданоз
  • риган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От вечерта се накисва кафявият ориз. На другия ден се отцежда. измива се добре.

Загрява се олио в тенджерка и се запържва ситно нарязан лук, морковът, обелен и нарязан на парчета. След като се задушат, сипваме ориза да се запържи, бърка се с дървена лъжица. Добавя се настърган домат, червеният пипер, разбърква се и сипваме гореща вода в съотношение 1:3.

Овкусява се с малко сол, черен пипер, риган. Оставя се на тих огън да се вари за 10 минути. Изключва се и прехвърляме оризовата смес в тавичка. Отгоре се разпределят маслините.

Слага се във фурната и включваме на 180 градуса за 1 час до готовност на ориза.

Поднасяме с пресен магданоз. Вкусно и здравословно !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
точно така накисва се ,ако бързате може и дори само за 1 час да кисне и после да се готви ,но аз киснах една нощ и се свари без проблем :))
06.10.2016 18:00
Илияна Димова
Илияна Димова
да, трябва да се накисва предварително кафявия ориз
06.10.2016 08:43
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Да си призная, първият ми опит с приготвянето на кафяв ориз, беше неуспешен. Не съм го накисвала, както е описала Вили и стана много сух и не можа да уври. Сега използвам разни миксове, но само кафяв ориз не съм готвила скоро.
05.10.2016 21:59
1
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Сия ,верно е че не всеки го харесва ,аз обаче го харесвам ,днес си изядох дажбата и нито ми хрупаше нито имаше гаден вкус в устата ,може би защото съм му свикнала ,защото само аз го хапвам ,никой друг ,но за мен е по добър кафявия ,четох че има и черен ориз искам да опитам и неговия вкус ,но никъде не съм видяла по нашите магазини Въпрос на вкус това е ,и да знаеш че всичко което е гадно и не толкова вкусно е полезно и обратното :)))
05.10.2016 18:23
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Че е полезен и здравословен кафявия ориз спор няма, но и че вкуса му е ужасен е важно да се спомене. Лично аз съм готвила три пъти кафяв ориз. Първо и да го накисваш и да не го накисваш все трябва да си се вари повече от белия ориз и все си има зрънца, които хрупат. Вкуса му не се харесва на всеки, лично аз даже не познавам човек, който да харесва кафяв ориз, може би защото повече сме свикнали с вкуса на белия ориз, не знам но каквито и подправки да му слагах ядковия му вкус ми стоеше после с дни в устата.
05.10.2016 11:03