Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Кълцани лозови листа с ориз и маслини на фурна

Кълцани лозови листа с ориз и маслини на фурна

ТодороваТодорова
Новак
125970
Кълцани лозови листа с ориз и маслини на фурна
Снимка: Тодорова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • лозови листа - около 200 г
  • ориз басмати - 1ч.ч.
  • маслини - 3 с.л. черни нарязани
  • домати - 1 ½ ч.ч. консерва
  • див лук - 8 стръка
  • зеленчуков бульон - 1 бр.
  • куркума - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме лозовите листа и отделяме достатъчно бройки, с които да покрием тавата - 10 - 15 бр., останалите нарязваме на едро, и ги бланшираме в гореща вода.

Отцеждаме и поставяме в тавичката за печене.

Оризът го измиваме и запържваме в горещ тиган с олиото. Запържването отнема около 5 - 7 минути. Изсипваме го в тавата с лозовите листа.

Разтваряме зеленчуковият бульон в 1 ч.ч. гореща вода. Вече разтворен го добавяме към ориза и лозовите листа заедно с доматите и нарязаните на кръгчета черни маслини.

Добавяме куркума и 4 стръка нарязан див лук.

Разбъркваме за да се разпределят продуктите равномерно. Покриваме тавата с предварително отделените лозови листа. Покривката от лозови листа предотвратява изсъхването на ориза.

Поставяме в предварително загрята фурна на 200°C. След 8 - 10 минути намаляваме на 140°C и печем ориза на фурна до готовност - около 40 минути.

Сервираме кълцаните лозови листа с ориз и маслини на фурна с допълнително накълцан див лук върху всяка порция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: