Начин на приготвяне
Вероятно забелязвате, че има продукти с мярка кофичка - използвате кофичката на киселото мляко като такава. Това е стара рецепта и затова мерките са в кофички.
Разбъркайте яйцата и захарта и после прибавете олиото, кисело мляко и най-накрая останалите продукти. Разбъркайте добре, докато стане гладка смес.
Сложете във формички или в тава за блатове, а не за кекс. Сложете в предварително загрята фурна на 180°C за 15 минути, проверявайте печенето. Оставете да изстине.
През това време направете крема. Разбъркайте с миксер или робот предварително студена течна сметана (трябва да стои в хладилника), захар и маскарпоне.
Миксирайте, докато не стане солидна сместа, само внимавайте да не се пресече. Вземете изнесените блатовете, сиропирайне ги деликатно със сироп (може и с малко алкохол - коняк, арманяк, ром).
Готово е за сглобяване и декориране. Използвайте пресни плодове от сезона по вкус и желание. Аз съм добавила и цветове от хибискус.
Ако искате сладкишът с кисело мляко и сироп от смокини да е малко повече гурме, направете дупка по средата на средния или последния блат и сложете в нея или карамел, или шоколад.
Това е база за сметанова торта, която можете да си гарнирате, както желаете по вкус.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа по рецепта на Daniela Ivanova.