Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Сладкиш с кисело мляко и сироп от смокини

Сладкиш с кисело мляко и сироп от смокини

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k4k
Сладкиш с кисело мляко и сироп от смокини
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 4
20/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Развихрете и най-смелите си кулинарни фантазии и аранжирайте тази торта изцяло по ваше желание"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • кисело мляко - 1 малка кофичка (тип Данон 125 мл)
  • брашно - 2 кофички
  • захар - 2 кофички
  • олио - 1/2 кофичка
  • яйца - 3 бр.
  • бакпулвер - 11 г
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • маково семе - 2 с.л. (може и без него)
  • за крема
  • маскарпоне - 250 мл
  • течна сметана - 250 мл
  • захар - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вероятно забелязвате, че има продукти с мярка кофичка - използвате кофичката на киселото мляко като такава. Това е стара рецепта и затова мерките са в кофички.

Разбъркайте яйцата и захарта и после прибавете олиото, кисело мляко и най-накрая останалите продукти. Разбъркайте добре, докато стане гладка смес.

Сложете във формички или в тава за блатове, а не за кекс. Сложете в предварително загрята фурна на 180°C за 15 минути, проверявайте печенето. Оставете да изстине.

През това време направете крема. Разбъркайте с миксер или робот предварително студена течна сметана (трябва да стои в хладилника), захар и маскарпоне.

Миксирайте, докато не стане солидна сместа, само внимавайте да не се пресече. Вземете изнесените блатовете, сиропирайне ги деликатно със сироп (може и с малко алкохол - коняк, арманяк, ром).

Готово е за сглобяване и декориране. Използвайте пресни плодове от сезона по вкус и желание. Аз съм добавила и цветове от хибискус.

Ако искате сладкишът с кисело мляко и сироп от смокини да е малко повече гурме, направете дупка по средата на средния или последния блат и сложете в нея или карамел, или шоколад.

Това е база за сметанова торта, която можете да си гарнирате, както желаете по вкус.

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа по рецепта на Daniela Ivanova.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: