Начин на приготвяне
Измийте и разполовете смокините, заделяйки една от тях за украса. Нарежете всяка половинка от останалите на надлъжни ивички и подредете на дъното на намаслена и набрашнена кръгла тавичка с диаметър 27-28 см.
Включете фурната да загрява до 180 градуса.
Разбийте на кремче маслото със захарта и прибавяйте яйцата едно по едно, като не спирате да разбивате, последвайки ги от рома, ванилията и солта.
Пресейте към сместа брашното с бакпулвера и внимателно разбъркайте с дървена лъжица до цялостното им усвояване.
Излейте готовата смес върху смокините и пъхнете тавичката във фурната за около 35 минути или до суха клечка.
Готовият сладкиш изчакайте да поизстине и отделете внимателно от тавичката.
Доохладете върху решетка и поръсете със пудра захар.
Накрая украсете със тънки шайбички от заделената смокиня и поднесете с чаша мляко, кафе или чай.
Да ви е сладко!