Gotvach.bg»Рецепти»Млечни продукти и заместители»Домашно сирене»Домашно сирене с кисело мляко и оцет

Домашно сирене с кисело мляко и оцет

Домашно сирене с кисело мляко и оцет8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
"Вкусът на домашното сирене е просто несравним, така че на 100% си заслужава да го приготвите"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 5 литра
  • кисело мляко - 800 г
  • ябълков оцет - 100 мл
  • за саламурата
  • вода - 1 литър
  • сол - 200 г едра
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипваме прясното мляко в дълбок съд и поставяме да се вари. Когато се образува каймак и започне да се надига, това означава, че е сварено.

Киселото мляко разбъркваме добре.

Млякото разбъркваме с дървена лъжица и добавяме киселото мляко към него, като непрекъснато разбъркваме.

Започва леко да се отделя суроватка и се получават бучки. Когато се получи така, добавяме и оцета, като отново бъркаме непрекъснато.

Държим още няколко минути и отнемаме от котлона.

Приготвяме си тензуха, който слагаме върху гевгира и изсипваме сместа вътре. Оставяме да се изцеди.

През това време си подготвяме тава и поставяме изцеденото домашно сирене и отгоре поставяме чиния.

Върху чинията поставяме тежест, за да натиска сиренето.

Приготвяме си саламурата, като в съд изсипваме водата, добавяме солта и лимонената киселина.

Поставяме на котлона и оставяме така докато се разтопи солта. Когато е готова премахваме и оставяме да изстине.

Поглеждаме сиренето дали се е изцедило добре и ако изцедено го нарязваме на малки парчета, за да можем да поставим в буркан.

След като сме го наредили, заливаме със саламурата.

Затваряме с капачка и оставяме за 40 дни да узрее и след това консумираме.

Домашното сирене с кисело мляко и оцет е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Защо не ми се отдели суроватка?
16.11.2022 17:45