Начин на приготвяне
Сложете прясното мляко в съд на котлона да кипне и сложете солта.
Разбъркайте и оставете да се вари 5 минути.
След това добавете 15 капки мая за сирене, разбъркайте и оставете да ври още 10 минути.
Накрая добавете лимонената киселина и оставете да къкри за още 15 минути.
Още докато сместа е топла я изсипете в тензух и хубаво я притиснете.
Оставете така за 2 часа, след което преместете в хладилник.
Домашният кашкавал е готов за консумация след 2 дена.
Коментари
Въпроса ми е, защо се добавя И мая? Другото, което е.. на самото шишенце пише, че млякото трябва да изстине до 35-38 градуса, за да се добави маята. А тук пише, че се слага във врящото мляко.. Няма ли да се деактивира така маята и всъщност кашкавала се получава само благодарение на лимонтозуто, което го пресича?
Въпросът ми е към по- вещите майстори на млечното изделие. Благодаря.
Евала за рецептата.
Прецеждаме млякото през тензух.
5л мляко
1 пакетче лимонена киселина
5 препълнени супени лъжици сол-може и 6.
Млякото го завираме.Отдръпваме и добавяме солта и лим.киселина.Връщаме го на огъня и го варим 5 мин.като разбъркваме леко.После се прецежда в тензух
и го притискаме.Количеството е:силно изцедено 0.650кг,по-слабо 0.750кг.Готов е за консумация след 12ч.