Начин на приготвяне
Поставяме прясното козе мляко да се свари.
Снемаме от котлона и захлупваме тенджерата с капака, като оставяме за 10-15 минути.
Температурата на млякото трябва е 40-45 градуса.
Хубаво е да се измери с термометър, но не всеки има у дома си, затова може да направим следното - чрез потапяне на пръст в млякото. Ако пръстът издържи на топлината, значи е добре.
Закваската трябва да е 1 от 5 процента или 1 литър прясно мляко се подквасва с 2 с лъжици кисело.
В купа поставяме определеното количество кисело мляко, а в случая е 10 с.л., прибавяме малко количество прясно мляко, разбъркваме добре до хомогенност.
Готовата смес прибавяме към останалото прясно мляко.
Разбъркваме добре и го сипваме в буркани, които затваряме.
Бурканите с домашно кисело мляко оставяме за 3-4 часа на топло място.
В случая аз ги поставих в микровълновата, като затворих вратичката и държах до сутринта.
Домашното Козе Кисело Мляко е готово.
Коментари