Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците с помощта на миксер на гъста пяна.
Добавете жълтъците един по един и продължете разбиването.
Добавете олиото и киселото мляко. Разбъркайте до хомогенност.
Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера.
Прибавете го постепенно към течната смес, като разбърквате до поемането му.
Разделете готовата смес на три части.
В едната прибавете какаото, като го пресеете, за да няма бучки, и разбъркайте.
Във втората смес прибавете шоколадовите капки.
В третата смес прибавете лимоновата захар и настъргана лимонова кора.
Подсушете и затоплете кексовата форма.
Намажете я с олио с помощта на силиконова четка и поръсете с брашно, като отстраните излишното.
Сложете лимоновата смес.
Добавете какаовата и накрая сместа с шоколадовите капки.
Леко разбъркайте с помощта на лъжица, за да се получат шарки.
Изпечете мраморния кекс в загрята фурна на 180°C /пекох във фурна с вентилация/ за около 40 минути.
Междувременно проверете готовността с помощта на дървена клечица.
Готовият шарен лесен кекс поставете в подходяща чини, като обърнете формата и внимателно го отстраните, след което поръсете с пудра захар за разкош!