Шарен лесен кекс

Шарен лесен кекс
Снимка: Веселина Константинова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
16
"Колкото и да се лишаваме от сладките изкушения, в момента, в който видим този кекс на масата, веднага си взимаме поне две парчета"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • олио - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • лимонова кора - настъргана
  • бакпулвер - 1 п.
  • какао - 2 с.л.
  • шоколадови капки - 1 с.л. за печене
  • лимонена захар - 1 п.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците с помощта на миксер на гъста пяна.

Добавете жълтъците един по един и продължете разбиването.

Добавете олиото и киселото мляко. Разбъркайте до хомогенност.

Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера.

Прибавете го постепенно към течната смес, като разбърквате до поемането му.

Разделете готовата смес на три части.

В едната прибавете какаото, като го пресеете, за да няма бучки, и разбъркайте.

Във втората смес прибавете шоколадовите капки.

В третата смес прибавете лимоновата захар и настъргана лимонова кора.

Подсушете и затоплете кексовата форма.

Намажете я с олио с помощта на силиконова четка и поръсете с брашно, като отстраните излишното.

Сложете лимоновата смес.

Добавете какаовата и накрая сместа с шоколадовите капки.

Леко разбъркайте с помощта на лъжица, за да се получат шарки.

Изпечете мраморния кекс в загрята фурна на 180°C /пекох във фурна с вентилация/ за около 40 минути.

Междувременно проверете готовността с помощта на дървена клечица.

Готовият шарен лесен кекс поставете в подходяща чини, като обърнете формата и внимателно го отстраните, след което поръсете с пудра захар за разкош!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: