Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Подлютена фокача

Подлютена фокача

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Подлютена фокача1 / 2
16/11/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • за тестото
  • мая - 7 гр. суха
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • вода - 250 - 300 мл
  • брашно - 500 г
  • за гарниране
  • домати - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр. люта
  • маслини - 1 - 2 с.л. нарязани
  • риган
  • черен пипер
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното със солта и в средата направете кладенче. Разтворете сухата мая в малко хладка вода, като добавите и захарта. Оставете закваската да втаса, добавете я към брашното и замесете меко тесто.

Тестото се оставяна топло, за да втаса. След това се разделя на две равни части. Всяко парче тесто се разтегля с ръце и се слага в предварително намазнена тава.

Лукът се нарязва на полумесеци и съвсем леко се стрива. Фокачата се набожда с пръсти. Гарнира се с резени лук, домати, маслини. Щедро се поръсва със ситно нарязаната люта чушка. Овкусява се с риган, босилек,

Гарнираните фокачи се оставят около 20 минути, за да втасат, и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност, обикновено за 25 минути.

След изваждане се намазват леко със зехтин. Могат да се консумират топли или студени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка: