Начин на приготвяне
В топлата вода разтворете маята и захарта, добавете разбитото яйце, киселото мляко смесено със содата и солта. Замесете меко и еластично тесто, добавяйки от пресятото брашно.
Завийте тестото с чиста кърпа и оставете за 30 минути да втаса.
С намаслени ръце късайте топчета колкото едно яйце. С пръсти разтворете топчетата на тънка питка.
Нагрейте грил тигана много добре и леко намажете с масло (маже се само в началото тигана).
Печете питките от двете страни на грил тиган, става бързо – за 2-3 минути от всяка страна. Готовите пърленки намажете обилно с масло и поръсете с шарена сол (у нас поръсването става обилно).
Лесни, ароматни и много, много вкусни пърленки!
Коментари