Начин на приготвяне
Ако все още не сте опитвали маслена риба, приканвам ви да го сторите.
Тя е от класа на бялата риба, месото ѝ е невероятно крехко, вкусно и се топи като масло. Друго качество, което е достойно за внимание, е това, че има изключително малко кости, с което е подходяща за деца.
За полезните съставки на маслената риба също можем да говорим много, но ще е достатъчно да споменем, че съдържа ценни минерали и витамини от групата В.
С тази рецепта ви предлагам лесен начин за приготвяне на маслена риба - завита в хартия за печене и сготвена на фурна.
Избрала съм фенел и пресен чесън, за да допълнят и направят вкуса и още по-неустоим.
Измиваме и почистваме зеленчуците и си ги режем на ивици или както ни харесва.
Върху два листа хартия за печене слагаме по две лъжици хубав зехтин и разнасяме на пласт, колкото е големината на рибните филета. Поставяме ги и покриваме със фенела и пресния чесън.
Поръсваме с още малко зехтин, белия пипер, сол и лимонов сок.
Запечатваме рибата като в пликче и слагаме в тавичка във фурната, загрята на 200 градуса.
Печем рибата 20 минути и маслената риба е готова.
Ако филетата са много дебели, може да се оставят още 2-3 минути в хартията без да се отиват, така ще продължат да се готвят, но като цяло всяка бяла риба изисква малко термична обработка.
Затова и е добре поне фенелът да ви е нарязан фино, за да не остане хрупкав, а да омекне и той.
Сервираме разкошното филе от бяла маслена риба, печено в хартия топло, с гарнитура от свежа салата, печени картофки или друго по избор.
Добър апетит!