Начин на приготвяне
Рибните филета се размразяват, ако са замразени, и след това се подсушават с домакинска хартия. Ако са пресни, само се отнема водата, която отпускат отново с домакинска хартия.
Прави се марината от меда, горчицата. Кората на 1 от лимоните се настъргва на ренде, а сокът му се изцежда, след което и двете съставки се прибавят към маринатата. Така тя трябва да престои за около 15-20 минути, за да се смесят вкусовете.
Рибата се взима и в нея се втрива първо белият, а след това и черният пипер. После се приготвят 4 парчета фолио, в които ще се пече рибата.
Филетата се накисват в маринатата и се оставят да престоят за около 30 минути до един час.
След като са постояли в маринатата, рибите се изваждат и се слагат във формичките фолио. Преди да се завият, всяка се маже с малко разтопено масло.
Фолиото се затваря и рибите се пекат за 5 минути в силно сгорещена фурна.
Маслената риба е крехка и не се нуждае от продължителна термична обработка.
След 5 минути филетата се освобождават от фолиото и се напръскват с малко зехтин. Връщат се във фурната за още 4-5 минути, през които филето трябва да хване хрупкава коричка.
Рибата се гарнира с листа маруля, лимон и по желание горчица.
Маслената Риба на Фурна е готова.