Начин на приготвяне
Захарта и водата се слагат на умерен огън и се варят на сладък сироп за 3-4 минути.
Към горещия сироп се сипва брендито.
Кръглият пъпеш се срязва напречно през средата. С лъжица се издълбават семките и се слагат в метална цедка, която се поставя върху чаша, в която да се отцеди сокчето (притиска се с лъжица).
С подходящ прибор (аз използвах същата лъжица) се издълбава месеста част на плода, като се внимава да не се пробие кората.
Отделящият се сок също се сипва при отделения от семчестата част и се слага при сиропа.
Паничките от пъпеш се завиват във стреч фолио и се прибират в хладилник.
В блендер се смила пъпеша (400 г от издълбания плод) заедно със сиропа (120 мл от него). Получава се гладко средно гъсто пюре.
Плодовата течност се налива във формички за лед и се прибира във фризер за минимум 4 часа, докато стегне добре.
Купите от половинки пъпеш се изваждат от хладилника.
Замразените кубчета от плодовата смес се слагат в блендер и се смилат за 3-4 секунди. Те не стават много твърди, така че не се тревожете, че ще затруднят уреда ви.
Нужно е просто да се натрошат, а не да стават на гладко подобие на плодово сорбе.
Пъпешите се пълнят с ледената гранита, украсяват се с мента и се поднасят.
Чудесно предложение за летните дни е този свеж летен десерт с пъпеш!