Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Халва»Грис халва с карамелен сироп

Грис халва с карамелен сироп

Грис халва с карамелен сироп
Снимка: Цветомира Иванова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Грис халвата е един от вкусовете на нашето детство"

Необходими Продукти

  • краве масло - 50 г
  • олио - 50 мл
  • грис - 250 г пшеничен
  • захар - 250 г
  • вода - 350 мл
  • За поръсване
  • канела
  • пудра захар - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, започваме със сиропа, като сипваме захарта в малка тенджерка и слагаме на котлона на слаб огън да се карамелизира.

Не бъркаме, просто оставяме да се стопи захарта и тя става на гъст карамел.

След това много внимателно и на тънка струйка сипваме гореща вода и бъркаме да се разтвори карамелът. Сваляме от огъня.

В друга тенджера слагаме маслото и олиото. Пак на котлона на слаб огън, докато се стопи маслото.

Сипваме гриса и пържим до златисто. Пак на тънка струйка сипваме карамеления сироп и бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти (може да се добавят счукани орехи по желание).

Така готовата смес се сипва в съд (аз използвах кексова форма), заглажда се добре и се завива с кърпа. Оставяме да се охлади напълно.

При мен, понеже беше в кексова форма, я обърнах в подходяща чиния, след като се охлади.

Поръсих класическата грис халва обилно с пудра захар и канела.

Сервираме грис халвата с карамелен сироп, нарязана на парчета

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: