Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват на пухкава пяна със захарта.
Сипват се млякото и олиото и се разбърква до хомогенизиране.
Към течната смес се пресяват на части брашното с нишестето, бакпулвера и ванилията. Внимателно се бърка с шпатула до усвояването им. Може да се разбие и с миксера но на по- бавна скорост.
Накрая към кексовото тесто се добавят накълцаните орехови ядки, леко се разнасят из цялата смес и всичко се сипва в намаслена и леко набрашнена форма за кекс с дупка.
Сладкишът се пече 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверява се с дървена клечка дали е готов и при нужда се допича за още около 5 минути.
След като е готов, ваниловият кекс се оставя във формата за 10 минути и чак тогава може да се обърне върху решетка, върху която да изстине напълно.
Поръсва се с пудра захар, по желание смесена с още едно прахче ванилия за още по-силен акцент.
Обикновен, но много вкусен и ароматен е този кекс. Подходящ за сутрешна закуска или компания на чашата ви с кафе, чай или мляко.
Обикновеният ванилов кекс с орехи е готов.