Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Обикновен ванилов кекс с орехи

Обикновен ванилов кекс с орехи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Обикновен ванилов кекс с орехи6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Колкото и да е обикновен този кекс, винаги е добра идея за сутрешна или следобедна закуска"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г
  • нишесте - 90 г царевично, натурално
  • бакпулвер - 15 г
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 120 мл
  • олио - 100 мл.
  • ванилия - 2 прахчета, 4 г
  • захар - 190 г
  • орехи - 100 г
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват на пухкава пяна със захарта.

Сипват се млякото и олиото и се разбърква до хомогенизиране.

Към течната смес се пресяват на части брашното с нишестето, бакпулвера и ванилията. Внимателно се бърка с шпатула до усвояването им. Може да се разбие и с миксера но на по- бавна скорост.

Накрая към кексовото тесто се добавят накълцаните орехови ядки, леко се разнасят из цялата смес и всичко се сипва в намаслена и леко набрашнена форма за кекс с дупка.

Сладкишът се пече 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверява се с дървена клечка дали е готов и при нужда се допича за още около 5 минути.

След като е готов, ваниловият кекс се оставя във формата за 10 минути и чак тогава може да се обърне върху решетка, върху която да изстине напълно.

Поръсва се с пудра захар, по желание смесена с още едно прахче ванилия за още по-силен акцент.

Обикновен, но много вкусен и ароматен е този кекс. Подходящ за сутрешна закуска или компания на чашата ви с кафе, чай или мляко.

Обикновеният ванилов кекс с орехи е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: