Начин на приготвяне
Споделям любимата туршия на нашето семейство - бърза и вкусна.
На първо място и най-важно, не експериментирайте с оцет и захар при тази рецепта за туршия с карфиол! Ако четете подобни рецепти с оцет, не комбинирайте две или няколко различни рецепти! Тази е без захар и оцет и в това е чарът ѝ!
И така...
Нарязвате зелето за туршията на ситно, като за зелева салата. Нарязвате лука на колелца, зеления пипер - на едро, целината, морковите - на едро, и разделяте карфиола на едри парчета, разбърквате всичко.
На дъното на буркани поставяте 3-4 бр. прясно срязани лозови пръчки 3-4 см.(ако нямате, замествате с парченце хардал във всеки буркан), няколко резена ябълка и допълвате до горе със сместа от зелето и другите зеленчуци.
Ако пълните в компотен буркан, слагате една равна лъжица морска сол, ако пълните в 3-литров буркан, слагате три лъжици и половина морска сол и наливате вода до горе.
Слагате найлонови капачки и разклащате бурканите първата седмица, всеки ден. После ги слагате в мазето на хладно и ще си имате вкусно мезенце за ракия цяла зима!
В допълнение, на дъното на всеки буркан слагам по десетина сурови орехови ядки за допълнителен аромат, тъй като имам в двора, но не е задължителна съставка от Странджанската туршия със зеле и карфиол.
Да ви е вкусно!