Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Странджанска туршия със зеле и карфиол

Странджанска туршия със зеле и карфиол

Marto_86Marto_86
Новак
281094
Странджанска туршия със зеле и карфиол2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Пригответе тази туршия и ще си имате вкусно мезенце за ракия цяла зима!"

Необходими Продукти

  • зеле - 10 кг
  • моркови - 2 кг
  • чушки - 3 кг зелен пипер
  • лук - 5 глави
  • целина - 2 глави
  • карфиол - 2 кг
  • сол - 400 г едра
  • ябълки - 1 кг зелени
  • лозови пръчки - 1 сноп (или хардал във всеки буркан)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Споделям любимата туршия на нашето семейство - бърза и вкусна.

На първо място и най-важно, не експериментирайте с оцет и захар при тази рецепта за туршия с карфиол! Ако четете подобни рецепти с оцет, не комбинирайте две или няколко различни рецепти! Тази е без захар и оцет и в това е чарът ѝ!

И така...

Нарязвате зелето за туршията на ситно, като за зелева салата. Нарязвате лука на колелца, зеления пипер - на едро, целината, морковите - на едро, и разделяте карфиола на едри парчета, разбърквате всичко.

На дъното на буркани поставяте 3-4 бр. прясно срязани лозови пръчки 3-4 см.(ако нямате, замествате с парченце хардал във всеки буркан), няколко резена ябълка и допълвате до горе със сместа от зелето и другите зеленчуци.

Ако пълните в компотен буркан, слагате една равна лъжица морска сол, ако пълните в 3-литров буркан, слагате три лъжици и половина морска сол и наливате вода до горе.

Слагате найлонови капачки и разклащате бурканите първата седмица, всеки ден. После ги слагате в мазето на хладно и ще си имате вкусно мезенце за ракия цяла зима!

В допълнение, на дъното на всеки буркан слагам по десетина сурови орехови ядки за допълнителен аромат, тъй като имам в двора, но не е задължителна съставка от Странджанската туршия със зеле и карфиол.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: