Начин на приготвяне
Предлагам ви рецептата пиле в мляко на Джейми Оливър, която реших да опитам. Комбинацията от мляко и пиле си струва да се опита. Не се колебайте да добавите канела и лимонова кора, ако ви харесва тази комбинация!
Предлагам ви два варианта - на тиган и фурна, според вашето време!
Оставете пилето да почине при стайна температура поне 20 минути преди готвене. Подсушете с хартиени кърпи и подправете добре с морска сол и черен пипер.
В голям тежък тиган загрейте 3 с.л. зехтин.
Добавете скилидките чесън и гответе до златисто от двете страни, като внимавате да не загори. Прехвърлете в купа и оставете настрана.
Запържете цялото пиле или пилешкото месо от всяка страна за няколко минути, докато стане златисто. Прехвърлете в купа и затоплете, работите на партиди, за да не препълвате тигана.
Добавете млякото в тигана, в който сте готвили пилето, и с помощта на шпатула изстържете всички кафяви парченца от дъното. Оставете млякото да ври леко.
Добавете градински чай, чесън и пилешкото месо (цяло пиле) обратно в тигана с млечния сос. Оставете да къкри леко и покрийте с капак. Гответе 30 минути.
Махнете капака от тигана и оставете да къкри на слаб огън още 15 минути, докато пилето омекне.
Нагласете подправките по ваш вкус с още морска сол и сервирайте.
Гарнирайте с магданоз, пипер и хубава струйка екстра върджин зехтин.
Втори вариант във фурна. Поставете голяма тенджера, подходяща за фурна (холандска), на средно силен огън и разтопете маслото. Пилето се посолява и пипер обилно, след това се поставя в тенджерата и да покафенее от всяка страна (около 3-4 минути на страна).
Свалете тенджерата от котлона. Добавете останалите съставки, покрийте с капак и поставете във фурната и печете, докато пилето се свари и стане влажно и меко, около 40 минути.
Гарнитура за това вкусно пиле е разнообразна като печени картофки или както аз избрах - тортелини, сварени и смесени след това с млечният сос от пилето, поръсени с магданоз.
Насладете се на тази прекрасна рецепта за пиле в сос!