Начин на приготвяне
1. Поставете пилето със задната част надолу върху дъска и прокарайте нож покрай едната страна на гръбнака. Разтворете пилето и го сложете на дъската с гърдите нагоре. Натиснете с ръка силно в средата, за да пречупите гръдната кост и да сплескате пилето;
2. Загрейте фурната на 190 градуса. Вземете дълбок съд за печене, в който пилето се побира плътно. Сложете го на умерен котлон и сипете зехтин. Посолете от всички страни и го запържете равномерно до златисто от двете страни, което отнема 5-10 минути;
3. Свалете съда о котлона, прехвърлете пилето в голяма чиния и изхвърлете мазнината от съда. Върнете пилето и налейте прясното мляко (две трети от пилето трябва да е потопено в млякото). Добавете кората и сока на лимоните, скилидките чесън, зърната черен пипер, дафиновите листа и половината мащерка.
4. Гответе във фурната час и половина, като обръщате пилето през 20 минути и поливате с млякото от съда при всяко обръщане.
От лимона млякото се пресича и се получава хубав сос. Пресеченото мляко покрива пилето и се образува коричка при печенето.
5. В малък тиган с малко зехтин леко запържете останалата мащерка, за да стане хрупкава.
6. За да сервирате, разпределете пилето по чиниите. Залейте месото със соса и поставете отгоре хрупкавата мащерка.