Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бирени Мезета»Средиземноморски картофени пърженки

Средиземноморски картофени пърженки

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k3k
Средиземноморски картофени пърженки1 / 2
01/12/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
3 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
23 мин.
Порции
4
"С огромно удоволствие ще си хапнем много от тези картофени пърженки"

Необходими Продукти

  • чери домати - 300 г
  • магданоз - 1 връзка
  • чесън - 1 скилидка, нарязана на ситно
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • зехтин - 4 с.л.
  • мая - 1 с.л. суха или 15 г прясна
  • захар - 1/2 ч.л.
  • вода - топла 4 с.л.
  • картофи - 800 г, обелени
  • брашно - 1 1/3 чаши(200 г)
  • масло - 2 с.л.
  • сирене - 200 г на малки парчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подсолена вряща вода се бланшират доматите за 30 сек. Изцеждат се и се обелват. Изстискват се, за да се отстранят семките и се режат на ситно. Прехвърлят се заедно с подправките и чесъна в голяма купа. Поръсват се със солта, черния пипер и със зехтина и се оставят да се мариноват.

Маята се разтваря със захарта в 4 с.л. вода и се оставя 15 мин., докато шупне. В подсолена вряща вода се варят картофите, докато омекнат. Изцеждат се и намачкват на пюре. Замесва се картофеното пюре с готовата вече мая, масло и брашно до получаването на твърдо брашно. Месе се около 10 мин. върху набрашнена повърхност.

Покрива се и се остава да втасва около 30 мин. След като тестото е готово се оформят кръгли топки и разточват на кръгли парчета с диаметър 10 см. Загрява се зехтинът в голям тиган на висока температура и се пържат кръгчетата, докато станат пухкави и златисти. Вадят се с решетъчна лъжица върху хартиени кърпи и върху всяко кръгче се слага от маринованите домати и сиренето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: