Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита охлюв със сирене

Пита охлюв със сирене

Пита охлюв със сирене
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Вече знаете как да месите, а ние ще ви покажем как да го оплетете питата така, че да е хем красива, хем пухкава, че и двойно по-вкусна"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 650 - 700 г
  • масло - 50 г разтопено за намазване на кората
  • сирене - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирам маята с топлото мляко заедно със захарта и малко брашно.

След като шупне, се замесва тесто заедно с останалите продукти. Оставя се да удвои обема си, след което от цялото тесто се разточва кора, дебела около 5 мм, която се намазва обилно с разтопеното масло.

Половината част от кората се нарязва на ленти с нож за пица.

Натрошава се сирене на половината кора и се навива на руло, като се започва откъм неразрязаната част. Рулото се завива като охлюв и се слага в тавичка застлана със хартия за печене.

Оставя се да втаса в топла стая около 25 градуса. Като втаса питата, се намазва с разбития жълтък, мляко и олио. Посипва се със сусам и маково семе.

Пече се 35-40 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
520
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марин
Марин
Всичко хубаво ама като се пише рецепта то трябва да има някаква последователност
23.04.2022 15:38
3
Ogini Dyakova
Ogini Dyakova
Аз я направих,но малко подобрих ! Сложих 3 яйца,около 100гр.масло в тестото при месенето и 5-6 с.л.кисело мляко!! Получи се уникална!! Снимах я преди и след като я опекох,но не остана време да я снимам разчупена!! Децата я ометаха за секунди!?
12.02.2022 13:22
7
7
1
Покажи всички подкоментари
Прасчо
Прасчо
На мен не ми стана много ясно навиването!?
Тези ленти колко широкижтрябва да бъдат, режат ли се открай докрай и откъде точно започва навиването?
Благодаря!
16.11.2020 10:41
5
4
1
Покажи всички подкоментари
Потребител#252645
Потребител#252645
Мисля, че се получи така, както трябва да е. Ефектна, вкусна, остана мека след като изстина. На мен обаче, не ми е достатъчна мазнината, суха ми е малко. Следващият път вероятно ще я направя на три пласта и намажа по-обилно с масло.
12.04.2020 05:08
3
2
Зори
Зори
Ваня, яйцата и киселото мляко в тестото ли са или за намазване?
За човек, който не меси често тесто не става ясно от рецептата!
30.12.2018 19:39
6
2
1
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Нямам нищо против снимките на момичето, но не е този начина на навиване и нека редакторите обърнат внимание на това, така се заблуждават хората които искат да я приготвят.
25.01.2018 19:23
12
2
1
Покажи всички подкоментари
Христина
Христина
Разкошна рецепта!
Аз обърках и и сложих цяло кубче мая,но пак се получи.
От начало, тестото стана много твърдо, но добавих малко вода и с по- упорито месене се получи.
Уникално вкусна питка!
16.12.2017 19:40
6
2
1
Покажи всички подкоментари
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Наистина става много вкусна, особенно току що изпечена ухаеща на масло.:)
06.03.2016 10:14
5
2
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Само като я гледам на снимката ми идва да си хапна!
06.03.2016 07:06
5
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Пробвайте тази рецепта става уникално вкусна.
23.02.2016 10:39
13