Начин на приготвяне
Активирам маята с топлото мляко заедно със захарта и малко брашно.
След като шупне, се замесва тесто заедно с останалите продукти. Оставя се да удвои обема си, след което от цялото тесто се разточва кора, дебела около 5 мм, която се намазва обилно с разтопеното масло.
Половината част от кората се нарязва на ленти с нож за пица.
Натрошава се сирене на половината кора и се навива на руло, като се започва откъм неразрязаната част. Рулото се завива като охлюв и се слага в тавичка застлана със хартия за печене.
Оставя се да втаса в топла стая около 25 градуса. Като втаса питата, се намазва с разбития жълтък, мляко и олио. Посипва се със сусам и маково семе.
Пече се 35-40 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.
Коментари
Тези ленти колко широкижтрябва да бъдат, режат ли се открай докрай и откъде точно започва навиването?
Благодаря!
За човек, който не меси често тесто не става ясно от рецептата!
Аз обърках и и сложих цяло кубче мая,но пак се получи.
От начало, тестото стана много твърдо, но добавих малко вода и с по- упорито месене се получи.
Уникално вкусна питка!