Начин на приготвяне
Разбъркайте захарта и маята в топло мляко и оставете да се активира.
В купа разбийте яйцето с олиото и киселото мляко, след това добавете активираната мая и постепенно добавяйте брашното и солта, като разбърквате.
Месете с кухненски робот, докато се образува гладко тесто. Няма да е солидна топка, достатъчно е да не се придържате на допир. Оставете за 1 час да втаса.
Разстелете тестото в правоъгълна форма, след това настържете 2/3 от маслото на 2/3 и сгънете дясната част, а след това и лявата част по средата, след това я сгънете наполовина и оставете за около 15 минути покрита с прозрачно фолио.
След това намажете отново, настържете останалото масло в половината от тестото, сгънете и намажете още малко във формата на правоъгълник.
Подрежете ръбовете и увийте тези ленти около 4 мини наденички. Разрежете останалото тесто по дължина на 4 части (наполовина, след това наполовина, за да бъдат равни), а след това напречно в средата. Нарежете всеки получен правоъгълник по диагонал и навийте на кроасан.
Получени са 16 кифли и 4 кренвришки.
Подредете навитите кифли върху лист за печене, покрийте със стреч фолио и оставете да почине за около 20 минути. Намажете с разбития жълтък с малко мляко и поръсете със сусам по желание. По желание добавете солен или сладък пълнеж, но ние харесваме пухкавите кифлички без плънка.
Печете в предварително загрята фурна на 200 °C за 10 минути, докато втасат и покафенеят леко, след това увеличете до 240 °C и печете още 10 минути.
Домашно приготвени млечните кифлички на баба се сервират горещи!