Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Експресни пухкави кифлички на баба

Експресни пухкави кифлички на баба

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Експресни пухкави кифлички на баба
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
10/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
8
"Изпитана рецепта за перфектни пухкави кифлички, която се предава от баба на внучка и от майка на дъщеря"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г + за доизмесване
  • мая - 15 г жива
  • яйца - 2 бр. за тестото + 1 бр. за намазване
  • мас - 30 г
  • олио - около 25 мл
  • прясно мляко - 90 мл
  • захар - 20 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • сусам - за поръсване
  • плънка - по избор солена или сладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Безспорно е, че най-вкусни и хубави са кифличките, приготвяни от нашите баби, защото ни носят аромата на детство.

Трябва да пазим не само спомена за него, но и да го съживяваме често, приготвяйки любими неща, които свързваме с детските години.

При мен кифличките са едно от тях.

Рецептата, която предлагам, е за една доза, тоест една тава от стандартните във всяка фурна или 8 големи кифлички. При желание удвоете си дозата.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче. Използвайте по възможност т.нар. брашно от твърда пшеница.

В кладенчето сипете млякото, леко разтопената мас, солта и захарта, чукнете две яйца и натрошете маята.

Замесете гладко и меко, но нелепнещо тесто, като си добавяте брашно, при месенето също намазнявайте ръцете си с олио, докато го вкарате в тестото.

Оставете да почине 4-5 минути върху набрашнен плот и след това разточете на сравнително тънка, кръгла кора.

Разрежете я на 8 правилни триъгълника и намажете с олио, ако ви е останало.

В широката част на триъгълниците слагайте плънка, каквато ви харесва, подходящи са и солени, и сладки. Обикновено аз слагам всякакви остатъци, които ми се намират в хладилника - малко парченце кашкавал, топено сирене, шунка или друг колбас.

От сладките пълнежи са подходящи шоколад, сладко, канелена или обикновена захар, смесена и навлажнена с малко масло - изобщо каквото се сетите и имате налично.

Навийте кифличките и ги подредете в намазнената тавичка на разстояние една от друга.

Оставете ги в топло помещение само за 30 минутки и ще бухнат. Намажете ги с разбито яйце и поръсете със сусам.

А още повече ще бухнат, когато ги сложите в загрята на 140 градуса фурна и увеличите до 200 градуса.

За 10-15 минути вашите чудни бабини кифлички ще са готови. Проверете ги за всеки случай, тъй като всяка фурна пече различно. Нужно е да добият тъмно златист загар.

Дори не чакайте да изстинат експресните пухкави кифлички на баба, а си хапнете кифличките, докато още са топли - неустоими са!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Благодаря ви за рецептата! Следвах точно указанията и се получиха супер пухкави и вкусни кифлички! Записвам си я в тефтера с рецепти :))
19.10.2023 20:50
3
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Ели
Рецептата е супер ! Щом аз успях :-) Вместо мас ,сложих масло и разделих тестото на 8 и пак станаха едрички.
25.06.2022 16:04
7
3
Анонимен
Анонимен
Докато се чудех солени или сладки кифлички да правя за събирането в училището на дъщеря ми, попаднах на Вашата рецепта и съм много доволна. Точно такава рецепта търсех, направих двойнна доза, и я разделих на 4 топчета. Направих 2 със шунка и кашкавал и другите с течен шоколад и сладко от боровинки. Излязоха ми 32 малки кифлички. Ще има за малки и големи-)), Благодаря Ви!
12.03.2022 02:46
4
1
Росица Петрова
Росица Петрова
Уникална рецепта! Знаех, че ще ми харесат и направих двойна доза. Половината с бекон, другите с течен шоколад. Сърдечни благодарности за рецептата. Има още много да уча от вас. ❤️
23.11.2019 17:02
6
2
1
Покажи всички подкоментари