Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Ароматна сьомга с кускус по средиземноморски

Ароматна сьомга с кускус по средиземноморски

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Ароматна сьомга с кускус по средиземноморски2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2
"Зелената салата и студено бяло вино са идеално допълнение към нашата средиземноморска сьомга с кускус"

Необходими Продукти

  • филе от сьомга - 2 бр.
  • морков - 250 г
  • стафиди - 30 г или сушени кайсии
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер - прясно смлян
  • кускус - 150 г (или табуле)
  • средиземноморски подправки - 1 ч.л. *
  • зеленчуков бульон - 200 мл , приблизително, горещ
  • био лимон - 1
  • магданоз - 1 шепа или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете, обелете и нарежете морковите по диагонал на филийки с дебелина 1/2 см.

Пригответе си зеленчуков бульон от сушени зеленчуци (моркови праз, пипер и др. на вкус и по избор или с пресни, морков, праз, целина, пипер магданоз и др. по избор.

След като поври 5 минути, прецедете бульона. Сложете прецедения бульон в тенджера и оставете да заври. Сипете кускус във врящия бульон.

Веднага свалете от котлона и покрийте с капак. Оставете да попие за 5-7 минути.

Загрейте зехтина в незалепващ тиган и запържете в него морковите за около 3 минути, подправете със сол и черен пипер.

Разбъркайте с вилица готовия кускус, като добавите 2 с.л. екстра върджин зехтин. Прехвърлете в голяма купа и добавете морковите, магданоз, стафиди (накиснати в гореща вода) и 3 с.л. лимонов сок.

Добавете сол на вкус (по избор).

Нагрявате фурната до 200 °C.

Настържете на ситно 1 ч.л. лимонова кора, накълцайте магданоза. Овкусете сьомгата със сол, черен пипер и средиземноморските билки (сух риган, босилек, розмарин, салвия и др. микс) и поръсете с магданоза и лимоновата кора. Можете да покриете филетата сьомга с резенчета домат, по желание.

Подреждате маринованите филета риба в тавичка, поливате с малко зехтин.

Печете филетата върху средната решетката в предварително загрятата фурна на 200 °C за 15 минути.

Когато сьомгата е сготвена, извадете от фурната.

Прехвърлете вкусния кускус в чиния за сервиране и поръсете отгоре с магданоз. Поставете печената сьомга отгоре. Разполовете лимона, нарежете на филийки и върху сьомгата.

Зелена салата и студено бяло вино са идеално допълнение към нашата средиземноморска сьомга с кускус.

Насладете се на вкуса и на аромата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: