Начин на приготвяне
Почистете, обелете и нарежете морковите по диагонал на филийки с дебелина 1/2 см.
Пригответе си зеленчуков бульон от сушени зеленчуци (моркови праз, пипер и др. на вкус и по избор или с пресни, морков, праз, целина, пипер магданоз и др. по избор.
След като поври 5 минути, прецедете бульона. Сложете прецедения бульон в тенджера и оставете да заври. Сипете кускус във врящия бульон.
Веднага свалете от котлона и покрийте с капак. Оставете да попие за 5-7 минути.
Загрейте зехтина в незалепващ тиган и запържете в него морковите за около 3 минути, подправете със сол и черен пипер.
Разбъркайте с вилица готовия кускус, като добавите 2 с.л. екстра върджин зехтин. Прехвърлете в голяма купа и добавете морковите, магданоз, стафиди (накиснати в гореща вода) и 3 с.л. лимонов сок.
Добавете сол на вкус (по избор).
Нагрявате фурната до 200 °C.
Настържете на ситно 1 ч.л. лимонова кора, накълцайте магданоза. Овкусете сьомгата със сол, черен пипер и средиземноморските билки (сух риган, босилек, розмарин, салвия и др. микс) и поръсете с магданоза и лимоновата кора. Можете да покриете филетата сьомга с резенчета домат, по желание.
Подреждате маринованите филета риба в тавичка, поливате с малко зехтин.
Печете филетата върху средната решетката в предварително загрятата фурна на 200 °C за 15 минути.
Когато сьомгата е сготвена, извадете от фурната.
Прехвърлете вкусния кускус в чиния за сервиране и поръсете отгоре с магданоз. Поставете печената сьомга отгоре. Разполовете лимона, нарежете на филийки и върху сьомгата.
Зелена салата и студено бяло вино са идеално допълнение към нашата средиземноморска сьомга с кускус.
Насладете се на вкуса и на аромата!