Начин на приготвяне
Това е автентична рецепта за Кускус по средиземноморски (Cous Cous Freddo di Verdure - mediterraneo).
В купа се изсипва кускусът. В друга купа се изсипва врящата вода, добавя се няколкото щипки шафран, разбърква се и се добавя зехтинът и солта. Добавя се кускусът, разбърква се два-три пъти и се покрива със свежо фолио. Оставя се за 5 мин да поеме водата. След това се разрохква с вилица, за да се отстранят всякакви бучки.
Оставя се настрана, докато напълно се охлади.
През това време зеленчуците се почистват и нарязват на широки ленти. Поставят се в грил тиган, намазан с малко зехтин, и се запичат от двете страни. Изваждат се, охлаждат се и се нарязват на средни парчета.
Доматите се нарязват на половинки и се прибавят към другите запечени зеленчуци, разбърква се.
Кускусът се подправя със сол, ако е необходимо, черен пипер, нарязана мента и накъсани листа босилек, прибавя се и настъргана лимонова кора и лимонов сок на вкус. Прибавят се всички зеленчуци към кускуса, добавят се и маслините, разбърква се.
Оставя се да се охлади за 1 час в хладилник.
Преди сервиране се прибавя малко мента за разкош.
Източник: Fatto in casa da Benedetta
Рецепта за една бърза, лесна и диетична вечеря.