Начин на приготвяне
Млякото за зелника по врачански слагаме в купа, добавяме захарта, солта и маята, оставяме за 15 минути.
Добавяме разбитото яйце, разтопеното масло и пресятото брашно.
Омесваме си леко лепкаво тесто, взимаме тестото и го хвърляме 10 пъти на плота, поставяме го в купа и покриваме с топла, влажна кърпа, оставяме за 1 час на топло.
Зелето, лука и домата нарязваме на парченца. Домата нарязваме на много ситно без кожата. Задушаваме си всички продукти в тиган с мазнина и овкусяваме с черен пипер, сол.
Филето нарязваме на дребно и запържваме в масло, добавяме задушените зеленчуци и нарязаните пресни копър и магданоз.
Втасалото тесто разделяме на равни топки, всяка пълним с част от плънката, оформяме добре пълнените хлебчета и подреждаме в тавата.
Оставяме малките питки за 20 минути.
В купа си смесваме жълтъка със сметаната, печем зелничета по врачански в предварително загрята фурна на 190 °C за 40 минути.