Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Баница по врачанска рецепта

Баница по врачанска рецепта

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Баница по врачанска рецепта
Снимка: Людмила
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
9
"На пръв поглед баничка като всяка друга, но виждате ли малките блестящи кристалчета отгоре? Да, захарни кристали! Ето че открихме основната разлика с обичайната баница."

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г, моите са Одрински, български кори
  • сирене - 300 г
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • сода бикарбонат - щипка
  • олио - и масло по лъжица от двете върху кора
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Баничка по врачанска рецепта е любимата домашна баница от детството.

На пръв поглед баничка като всяка друга, но виждате ли малките блестящи кристалчета отгоре? Да, захарни кристали! Ето че открихме основната разлика с обичайната баница.

Имам една приятелка, която я харесва точно така, майка ѝ я е приготвяла по този начин, та от нея знам, че това е врачанска рецепта, аз не зная дали е точно и само за този регион характерно това съчетание на баница със сирене и захарна поръска.

Много приказки, извинете, а рецептата е следната:

Първо, смесих яйцата със сиренето, натрошено на едро, после прибавих киселото мляко и содата. Разбърках добре, в тази смес добавих една лъжица олио.

Ползвах корите по една, защото са плътни. Поръсвам с масло и олио в равни количества, предварително разтопени заедно, и слагам от плънката.

Навивам на руло и слагам в намазана с масло тава. Така, докато свършат корите. Отгоре ги намазах с остатъка от плънката.

И поръсих навитите рулца с мъничко захар, по около чаена лъжичка върху кората за баница.

След това полях отгоре с останалото масло, ако не ви е останало, просто сипете струйка олио или разпределете парченца масло върху баничката.

Печем тази сладко-солена баница на 170 °C до готовност.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: