Начин на приготвяне
Баничка по врачанска рецепта е любимата домашна баница от детството.
На пръв поглед баничка като всяка друга, но виждате ли малките блестящи кристалчета отгоре? Да, захарни кристали! Ето че открихме основната разлика с обичайната баница.
Имам една приятелка, която я харесва точно така, майка ѝ я е приготвяла по този начин, та от нея знам, че това е врачанска рецепта, аз не зная дали е точно и само за този регион характерно това съчетание на баница със сирене и захарна поръска.
Много приказки, извинете, а рецептата е следната:
Първо, смесих яйцата със сиренето, натрошено на едро, после прибавих киселото мляко и содата. Разбърках добре, в тази смес добавих една лъжица олио.
Ползвах корите по една, защото са плътни. Поръсвам с масло и олио в равни количества, предварително разтопени заедно, и слагам от плънката.
Навивам на руло и слагам в намазана с масло тава. Така, докато свършат корите. Отгоре ги намазах с остатъка от плънката.
И поръсих навитите рулца с мъничко захар, по около чаена лъжичка върху кората за баница.
След това полях отгоре с останалото масло, ако не ви е останало, просто сипете струйка олио или разпределете парченца масло върху баничката.
Печем тази сладко-солена баница на 170 °C до готовност.
Добър апетит!