Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Домашна свинска шунка

Домашна свинска шунка

НикиНики
Гуру
8016k3k4k4
Домашна свинска шунка
Снимка: Ники
1 / 5
15/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
1
"Изваждаме домашната свинска шунка, премахваме конеца, режем на тънки филии и я поднасяме с любимото вино"

Необходими Продукти

  • месо - 1.2 кг бут, врат
  • сол - 24 г
  • черен пипер - 5 г млян или бял
  • чесън на прах - 1 г
  • мед - 1 с.л.
  • подправки - за овалване
  • черен пипер - смлян
  • бял пипер - смлян
  • чили
  • чесън - смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С машинка за окрехкотяване надупчваме хубаво месото.

Смесваме меда със сухите подправки и хубаво втриваме в месото.

Свинския врат или бут може да оформим на куб, като го обвържем с дебел конец. Поставяме го в плик с цип, като изкарваме въздуха.

Поставяме плика с месото в купа с вода и оставяме в хладилника за 7 дни.

Всеки ден масажираме месото по-малко.

Изваждаме месото сутринта, оставяме го на не много топло. Вечерта в дълбока тенджера поставяме решетка, слагаме плика с месото, като с капака трябва да захванем края с ципа на плика, да излиза извън тенджерата.

Варим за около 2 часа на тих огън.

Правим проверка с термометъра за месо, трябва да са около 70°C.

Затваряме плика и заливаме с ледена вода.

Прибираме отново в хладилника до следващата вечер.

Изваждаме месото от хладилника, смесваме си любими сухи подправки, черен пипер, бял пипер, чили, месън и втриваме добре шунката, увиваме във фолио или хартия за печене.

Оставяме отново до сутринта домашната шунка в хладилника да поемат подправките.

Изваждаме, премахваме конеца, режем на тънки филии домашна свинска шунка и поднасяме с любимото вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: