Начин на приготвяне
С машинка за окрехкотяване надупчваме хубаво месото.
Смесваме меда със сухите подправки и хубаво втриваме в месото.
Свинския врат или бут може да оформим на куб, като го обвържем с дебел конец. Поставяме го в плик с цип, като изкарваме въздуха.
Поставяме плика с месото в купа с вода и оставяме в хладилника за 7 дни.
Всеки ден масажираме месото по-малко.
Изваждаме месото сутринта, оставяме го на не много топло. Вечерта в дълбока тенджера поставяме решетка, слагаме плика с месото, като с капака трябва да захванем края с ципа на плика, да излиза извън тенджерата.
Варим за около 2 часа на тих огън.
Правим проверка с термометъра за месо, трябва да са около 70°C.
Затваряме плика и заливаме с ледена вода.
Прибираме отново в хладилника до следващата вечер.
Изваждаме месото от хладилника, смесваме си любими сухи подправки, черен пипер, бял пипер, чили, месън и втриваме добре шунката, увиваме във фолио или хартия за печене.
Оставяме отново до сутринта домашната шунка в хладилника да поемат подправките.
Изваждаме, премахваме конеца, режем на тънки филии домашна свинска шунка и поднасяме с любимото вино.