Начин на приготвяне
Започнете с приготвянето на кваса.
Сложете 15 грама активен квас в буркан заедно с 10 грама захар от фурми, 70 грама брашно и 70 мл вода. Разбъркайте добре и оставете на стайна температура да отлежи.
В голяма купа пресейте бялото брашно и направете кладенче в средата. В него сложете захарта от фурми, кравето масло, кваса и солта.
Замесете меко тесто и го оставете да си почине.
След 30-35 минути го разтеглете и отново оставете да си почине.
Тази процедура се повтаря три пъти. След това поставете тестото в купа и го покрийте със стреч фолио. Оставете го да втаса докато увеличи обема си два пъти.
При мен втасването отне около 7-8 часа на 22 градуса температура.
След това разточете маслото на тънко. Разточете и тестото на тънко. Поставете маслото върху тестото и сгънете на плик. Оставете го да отлежи 40 минути.
След това разтеглете на лист и отново сгънете на плик. Повторете тази процедура още веднъж.
Разточете на кръг, разрежете на триъгълници и навийте на кифлички.
Поставете ги в тава, която сте покрили с хартия за печене.
Покрийте кифличките с хавлиена кърпа и оставете да втасат. След това ги намажете с жълтък и малко зехтин.
Печете кроасаните в предварително загрята фурна за 30-35 минути на 180 градуса.
Извадете от фурната и покрийте с хавлиена кърпа.
Кроасаните с квас са готови.