Начин на приготвяне
Искате да смаете гостите си с кулинарни умения? Чудили сте се как бихте изглеждали без вежди? Значи това е рецептата за Вас.
На дневен ред е една вечна класика или иначе казано Crepe Suzette.
За една порция ще ни е нужна кората от един добре измит портокал, към която ще добавим 2 с.л. кристална захар.
Притискането на кристалната захар между пръстите ще ни помогне лесно да пробием клетъчните стени, освобождавайки маслата и невероятния аромат на портокаловата кора.
След като приключим с масажа на корите и цялата кухня заухае невероятно на портокал, ще изцедим и сокът му. Киселината на цитруса ще балансира много добре сладостта на захарта. Ако изстисквате сока на ръка, е добре да го прецедите през фина цедка, за да премахнете парченцата от портокал, които лесно ще изгорят във финалната стъпка.
Ще фламбираме ястието. За това в чаша ще сипем 20-30 мл коняк или бренди.
Сега да преминем към котлона. Подреждаме всички необходими съставки на ръка разстояние, защото целият процес е сравнително бърз.
Загряваме сух тиган с незалепващо покритие на умерена температура и добавяме 2 супени лъжици кристална захар. Изчакваме да започне да се карамелизира, без да загаря, и добавяме сместа от портокаловите кори. Затопляме всичко, добавяме портокаловия сок и изчакваме да заври.
Както виждате, моят котлон загряваше неравномерно и част от захарта се кристализира по краищата. При наличието на такова количество течност това не е проблем. Просто сложете кристализираните парченца захар в топлата част на тигана. Така те отново ще се разтопят. Ще Ви помоля да внимавате много всеки път когато работите с разтопена захар. Тя става като лава, така че можете сериозно да Ви изгори.
Финално добавяме 25 г студено масло. След като се разтопи, изсипваме съдържанието на тигана в огнеупорна купа.
Последното, от което имаме нужда, са 3 бр. френски палачинки.
Слагаме 1/3 от карамелизираната портокалова смес в тигана и я загряваме отново. Ако се е сгъстила твърде много, може да добавите лъжица вода и да я разбъркате.
Щом заври, слагаме първата френска палачинка. След като тя поеме голяма част от соса, с помощта на шпатула я загръщаме на половина, а след това на 3 части.
Ако Ви е по-удобно, може да вадите палачинката всеки път, но по-бързият и ефективен начин е да преместите готовата палачинка встрани и да продължите процеса, докато Ви свършат палачинките, като всеки път добавяте от портокаловия сос.
Преди да преминем към фламбирането, няколко забележки: Пламъците не изглеждат особено големи, но температурата над тигана става доста висока, така че проверете дали нямате кухненски шкаф или нещо друго, което може да разтопите.
Второ, не по-малко важно: Никога не сипвайте алкохол директно от бутилката. Измерете нужното количество алкохол и го отсипете в огнеупорен съд.
Сега, след като сме наясно, че трябва да сме много внимателни, изсипваме коняка, изчакваме момент той да загрее и алкохолът да започне да се изпарява и палим със запалката.
Пламъците трябва да угаснат, когато целият алкохол изгори и единственото, което ще остане е вкусът на коняка.
Заливаме готовите палачинки със соса от тигана и консумираме, докато са още топли.
Разбирам защо тази рецепта е класика. Вкусът е страхотен, сладостта е балансирана, с леката киселинност от портокаловия сок и карамелизираната захар, луксозния вкус на коняк и кадифените палачинки.
Надявам се да ги пробвате, защото съм сигурен, че ще Ви харесат палачинките Сюзет.
Да Ви е вкусно с моите палачинки Crepe Suzette!