Начин на приготвяне
Старовремски палачинки по рецепта на прабаба ни от Бургас.
Яйцата се разбиват в купа до пяна, след което се добавя водата. Бие се да стане на мехурчета.
После се добавя киселото мляко в купата, заедно със содата и солта. Разбива се хомогенно, като внимателно се прибавя брашното с непрекъснато бъркане.
Сместа трябва да е гъста като бозичка, ако е по гъста се добавя вода, ако е по рядка - брашно. От тази смес ше станат около 25 палачинки, ако се правят в тиган за палачинки.
На котлон се загрява малко олио в тигана, и като се сгорещи много, се добавя черпак от сместа - толкова, колкото да покрие тигана, без да плува смес. Когато краищата започват да се завиват, палачинката може да се обърне. Пече се оше минута от другата страна и е готова.
Хубаво е на всеки две палачинки да се капва олио в тигана. Самата смес се прави, без да се добавя олио!
Палачинките се захлупват с чиния, за да омекнат. После не остават жилави.
Вижте още вкусни идеи за кето палачинки, домашни протеинови палачинки или тези палачинки без яйца.