Начин на приготвяне
В купа се смесват брашното, бакпулверът и ванилията и се пресяват.
Яйцата заедно със захарта се разбиват до пухкава смес. Към тях се добавят на тънка струйка олиото и портокаловият сок.
Разбърква се и поетапно се прибавя сухата смес.
Кексовата смес се изсипва в кексова форма.
Печете портокаловия кекс се в предварително загрята фурна на 160 °C 50 минути.
Изпеченият коледен кекс, който може да приготвяте и без повод, се оставя 10 минути във формата, и след това се изважда, и се охлажда върху решетка.
Връща се във формата и с помощта на дебело шишче или молив се правят дупки. В тях се налива топлият шоколадов сос.
Шоколадовият сос се приготвя, като всички продукти се смесват в касерола. Поставят се върху котлона до завиране, като се бърка постоянно.
Портокаловият кекс се оставя напълно да изстине и след това се обръща върху поднос.
Гарнира се с резенчета портокал.
Да ви е сладко с моя портокалов кекс с шоколадов сос!