Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Класически Самоковски Зелник

Класически Самоковски Зелник

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
831k141
Класически Самоковски Зелник
Снимка: Иван Паунов
1 / 3с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
1 мин.
Готвене
1 мин.
Общо
2 мин.
Порции
6
"Дойде и време, да ви покажа рецептата за тази страшна вкусотия! Такива рецепти са просто много специални. Показват колко богата може да бъде нашата култура. Прилича малко на баница, но всъщност е малко по-различно ястие. Което за това пък наричам и Кралят на баниците. Ако някъде съм сбъркал леко с технологиите, моля Самоковци да ме извиняват!"

Необходими Продукти

  • продукти за тестото
  • брашно - 500 г
  • мая - 25 г
  • оцет - 1 ч.л.
  • свинска мас - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • топла вода - 250 мл.
  • сол - 1 ч.л.
  • продукти за плънката
  • праз - 400 г
  • сирене - 200 г
  • кисело мляко - 200 г
  • яйца - 3 бр.
  • продукти за втората плънка
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 100 г
  • За намазване
  • краве масло - 150 г
  • слънчогледово олио - 50 мл.
  • кисело мляко - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошваме маята с малко от водата и оставяме да шупне.

Пресяваме брашното и го смесваме с оцета, свинската мас, олиото, солта и шупналата мая. Омесваме меко тесто. Покриваме го с фолио и оставяме на стайна температура за 40 мин. да втасва.

Измиваме и нарязваме през това време праза на полумесеци. Запържваме го с мазнина в загрят тиган. Прибавяме малко сол и запържваме до пълното му омекване.

В купичка разбиваме яйцата, сиренето и киселото мляко. Когато праза изстине, също го прибавяме към тях.

Връщаме се към тестото, което омесване във формата на дебела пура. От нея оформяме 9 еднакви топчета, които след това сплескваме с ръката. Намазваме всички без едно с малко мазнина.

Намазаните топчета слепваме едно с друго, с мазнината едно към друго. Едно остава само. Разточваме всички 9 топчета на тънки кори. Една от корите с мазнина, прехвърляме в кръгла тавичка и я покриваме с нея като гледаме краищата на кората да излизат с два пръста от тавичката. По средата изсипваме празената смес, като отново внимаваме, краищата на тавичката да останат празни. Тоест да посипем праза по средата. Покриваме праза с разточената кора, която е без мазнина. Краищата на тази кора пъхваме под празената смес.

В друга купичка смесваме останалото 1 яйце и 100 г сирене. Разпределяме сместа върху другите три разточени кори. Навиваме ги като баница и ги нареждаме по празните краища в тавичката.

В съд разтапяме 150 г краве масло и го смесваме със 50 мл. слънчогледово олио. С тази смес намазваме обилно зелника. След това взимаме висящите два пръста извън тавата кори и ги пъхваме под навитите по края баници. На края намазваме всичко това с киселото мляко.

Печем Самоковския зелник до зачервяване в предварително загрята фурна на 200°C. След това намаляме температурата на 150°С и печем за още 20 мин.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Поздравления!
Почти самоковец!
Благодаря!!!
19.10.2024 16:13
Miss Tasty
Miss Tasty
Много вкусна родопска рецепта!
04.02.2022 09:57
2