Начин на приготвяне
Натрошваме маята с малко от водата и оставяме да шупне.
Пресяваме брашното и го смесваме с оцета, свинската мас, олиото, солта и шупналата мая. Омесваме меко тесто. Покриваме го с фолио и оставяме на стайна температура за 40 мин. да втасва.
Измиваме и нарязваме през това време праза на полумесеци. Запържваме го с мазнина в загрят тиган. Прибавяме малко сол и запържваме до пълното му омекване.
В купичка разбиваме яйцата, сиренето и киселото мляко. Когато праза изстине, също го прибавяме към тях.
Връщаме се към тестото, което омесване във формата на дебела пура. От нея оформяме 9 еднакви топчета, които след това сплескваме с ръката. Намазваме всички без едно с малко мазнина.
Намазаните топчета слепваме едно с друго, с мазнината едно към друго. Едно остава само. Разточваме всички 9 топчета на тънки кори. Една от корите с мазнина, прехвърляме в кръгла тавичка и я покриваме с нея като гледаме краищата на кората да излизат с два пръста от тавичката. По средата изсипваме празената смес, като отново внимаваме, краищата на тавичката да останат празни. Тоест да посипем праза по средата. Покриваме праза с разточената кора, която е без мазнина. Краищата на тази кора пъхваме под празената смес.
В друга купичка смесваме останалото 1 яйце и 100 г сирене. Разпределяме сместа върху другите три разточени кори. Навиваме ги като баница и ги нареждаме по празните краища в тавичката.
В съд разтапяме 150 г краве масло и го смесваме със 50 мл. слънчогледово олио. С тази смес намазваме обилно зелника. След това взимаме висящите два пръста извън тавата кори и ги пъхваме под навитите по края баници. На края намазваме всичко това с киселото мляко.
Печем Самоковския зелник до зачервяване в предварително загрята фурна на 200°C. След това намаляме температурата на 150°С и печем за още 20 мин.
Да ви е сладко!
Коментари
Почти самоковец!
Благодаря!!!