Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Мамин самоковски зелник

Мамин самоковски зелник

Петя ТосковаПетя Тоскова
Помощник Готвач
829682871
Мамин самоковски зелник
Снимка: Петя Тоскова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Правим го за децата се така, както нашите майки за го правили за нас - мамин самоковски зелник"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 1 кг
  • яйца - 1 бр
  • олио - 2 с.л.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • захар - 1 щипка
  • вода - 400 мл(хладка)
  • сол - 1 с.л
  • За плънката
  • праз - 4 стръка
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • сирене - 0.500 г
  • олио - 150 г
  • масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд слагаме брашно и си правим кладенче и добавяме солта, захарта, оцета, яйцето, киселото мляко, олиото и водата. Замесваме средно меко тесто и го разделяте на 7 топчета. Топчетата почиват 1 час и след това се разточват на тънки кори.

За плънката режем празия лук на колелца и в мазнината го задушаваме да омекне, след като поизстине лукът, добавям яйцата, киселото мляко и 150 г сирене и го разбъркваме.

На дъното на тавата слагаме разточена кора, кото част от нея излиза извън тавата, в/у нея в средата слагаме плънката, отгоре покриваме с част от кора.

Останалите кори, поръсени с мазнина, и останалото сирене навиваме около плънката и така до свършване на корите.

С кората, която е извън тавата, покриваме останалите кори.

Печем на 200 градуса до златисто.

Бон Апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: