Начин на приготвяне
В дълбок съд смесваме прясното мляко, ваниловата захар и 160-те г обикновена захар.
Прибавяме и олиото и разбъркваме до разтварянето на захарта.
В отелен съд смесваме брашното с бакпулвера и разбъркваме.
Малко по малко започваме да го прибавяме към млечната смес. Замесваме доста твърдо тесто с консистенцията на пластелин.
Разделяме го на две и едната част смесваме с какаото и месим до пълното му поемане.
Разточваме и от двете части две много тънки кори.
С обикновена вилица правим дупчици в разточените блатове, за да не се надуват при печене.
Изрязваме си равни по дължина квадратчета от блатовете.
Нареждаме квадратчетата в намазнена тавичка и печем в предварително загрята фурна на долен и горен реотан, на 180°C за 15-16 мин.
Преминаваме към кремовете.
С едните 400 мл прясно мляко смесваме ягодите и пасираме с пасатора. След това прецеждаме през цедка, за да се лишим от семките на ягодите.
Прехвърляме течността в малка тенджерка и към нея прибавяме 2 от яйцата, 1/3 от захарта и половината брашно.
Включваме котлона на ниска степен и не спираме да бъркаме сместа, до сгъстяването ѝ. Малко преди да се сгъсти, прибавяме тъмния ром. Когато е готов, добавяме половината от мекото масло. Така няма да хване коричка при изстиване.
За ваниловия крем в друга тенджерка смесваме всички останали съставки без млякото.
Разбъркваме до разбиването на яйцата. Чак тогава прибавяме млякото и отново загряваме котлона и бъркаме до сгъстяването на крема.
Накрая също прибавяме другото меко масло и оставяме на страна.
В тавичка си нареждаме обикновени домашни бисквити и редуваме кремовете и бисквитите с какао.
Оставяме в хладилника да стегне.
Преди сервиране натрошаваме шамфъстък върху бабината бисквитена торта.
Да ви е сладко с бабината торта с домашни бисквити и 2 вида крем.