Начин на приготвяне
Приготвяне на блатовете:
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и се смесва с едната лъжица какао. В купа се разбиват яйцата в продължение на 4 минути с миксер. След това се добавя захарта и се разбива, докато захарта се разтвори напълно. Постепенно започват да се добавят прясното мляко и олиото. След което при непрекъснато разбиване се добавя брашното, пресято с другите сухи съставки.
Ще разберете, че сместа е готова, щом започнат да се образуват балончета. От готовата смес се изпичат три блата в предварително постлана с хартия за печене и намазнена форма за торта в загрята на на 180 градуса фурна /за около 20 минути всеки блат/. В последния блат сложете другата лъжица какао, разбъркайте сместа и изпечете. Готовите блатове се оставят да изстиват.
Приготвяне на първи крем:
В купа се изсипва сладкарската сметана и се разбива на пухкав сняг. След това се добавя крема сиренето и пудрата захар и се разбива до хомогенизиране. Оставя се да почива, покрит с фолио.
Приготвяне на втори крем:
Разбийте в купа маслото и маргарина. Пресейте пудрата захар и постепенно при непрекъснато биене я добавяйте чаша по чаша. Добре е, докато разбивате сместа, да обикаляте по стените и по дъното. Сместа ще ви се стори суха, когато приключите с добавянето на пудрата захар, за това добавете ванилията и прясното мляко и отново разбийте. Готовия крем оставете в хладилник да стяга.
Приготвяне на глазурата:
Загрейте сметаната в касерола на среден котлон и когато заври, сложете шоколада да се разтопи, като бъркате непрекъснато. Щом глазурата е готова, оставете леко да изстине.
Сглобяване на тортата:
Поставете първия блат в подходящ поднос и намажете с първия крем. По желание между блатовете може да сложите смлени орехи. Сложете какаовия блат и отново намажете с крем. Поставете третия блат и намажете цялата торта с крема, като обирате излишния крем със сладкарска шпатула или с нож, ако нямате шпатула. Вземете вече изстиналата глазура и полейте леко тортата. Аз се опитах да направя шарки с клечка за зъби, но не стана. Дано на вас ви се получи. Извадете втория крем от хладилника и с помощта на пош или шприц направете украсата на вашата торта. Аз направих розички и от двата крема, по борда също сложих от двата крема. Поръсете тортата с цветни пръчици и оставете да стяга една нощ в хладилник.
Добър апетит!
Забележка:
Масления крем може да се използва и за замазване на цялата торта освен за декорация. Ако желаете, можете да сложите от първия крем между блатовете и да замажете с масления или обратното. Тази рецепта е събрана от три различни в една. Въпрос на въображение.
Може да се поднесе както за рожден ден, така и за всякакъв друг повод или просто ако ви се хапва нещо сладко :)
Коментари